Ota rahoituskeinot monipuolisesti käyttöön

Ota rahoituskeinot monipuolisesti käyttöön

Huono taloustilanne on johtanut pankkien sääntelyuudistuksiin. Finanssikriisi on kiristänyt pankkien luotonantoa, mikä näkyy yritykselle käytännössä laina-aikojen lyhentymisenä ja marginaalien nousemisena. Yrityksen kokonaistilanne vaikuttaa nykyään yhä enemmän luoton hintaan. Yrityksen vakavaraisuus syynätäänkin entistä tarkemmin, eivätkä pankit voi myöntää lainaa entiseen malliin. Ei auta, vaikka yrityksen todellinen luottotaso olisi tiedossa – tosipaikassa vain numeroilla on merkitystä.

Pureskele tilinpäätös ymmärrettäväksi

Pureskele tilinpäätös ymmärrettäväksi

Tähän aikana vuodesta monien yritysten tilikausi on päättymäisillään, ja kirjanpitäjät uurastavat tilinpäätösten parissa. Siksi haluammekin kysyä sinulta, yrittäjä: ymmärrätkö yrityksesi tilinpäätöstä oikeasti? Valitettavan monissa yrityksissä lukujen laskeminen on tärkeämpää kuin niiden aito ymmärtäminen. Yrittäjän pitäisi tietää, mitä milläkin tilinpäätöksen luvulla mitataan ja mitä ne kertovat yrityksen tilanteesta.

Älä pehmoile saatavien kanssa

Älä pehmoile saatavien kanssa

Ammattilaiset tunnetaan työnsä jäljestä. He tekevät työnsä toimivilla välineillä hyvistä materiaaleista, tarjoavat kehuttavaa palvelua, vaalivat laadukasta jälkeä, pitävät kiinni sovitusta aikataulusta ja vieläpä huolehtivat työntekijöistään. Kun työt on tehty, asiakkaalle lähetään lasku, ja homma on pulkassa. Vai onko? No ei!

Kelpaako maksumuistutus tositteeksi? Kirjanpitäjä vastaa:

Kelpaako maksumuistutus tositteeksi? Kirjanpitäjä vastaa:

Posti kantaa yrittäjälle maksumuistutuksen. Usein alkuperäistä laskua ei siihen hätään löydy, jolloin kiireinen yrittäjä maksaa laskun saamallaan maksumuistutuksella ja toimittaa sen muiden tositteiden mukana kirjanpitäjälleen. Kirjanpitäjä ei kuitenkaan ole tyytyväinen, sillä maksumuistutuksilla vain harvoin on riittävät tiedot, jotka tositteelta edellytetään ja joiden perusteella arvonlisäveron voisi vähentää. Alla on muistilista tiedoista, jotka laskulla tulee arvonlisäverolain mukaan olla. Listan avulla voi myös tarkistaa, ovatko omat myyntilaskusi säännösten mukaiset.

Factoring vs. laskujen myynti

Factoring vs. laskujen myynti

Oikea rahoitusmuoto tuo helpotusta yrittäjän ahdinkoon, kun maksuja on tiedossa, mutta kassa on hetkellisesti tyhjä. Nopean rahoituksen hyötynä on yrityksen maksuvalmiuden parantaminen, mahdollisuus tehdä uusia investointeja ja myöntää pidempiä maksuaikoja. Yritys näyttää näin myös paremmalta ulospäin, kun rahat ovat omassa käytössä ja oman liiketoiminnan kehittämiseksi voidaan tehdä fiksuja siirtoja.

Fiksu pienyrittäjä tuntee verovähennysvinkit

Fiksu pienyrittäjä tuntee verovähennysvinkit

Ei ole helppoa olla yrittäjä — ainakaan verotuksen suhteen. Kuten tiedämme, yrittäjän veroaste on jopa 4,8 prosenttia korkeampi kuin palkansaajan, jolla on sama tulotaso, kun huomioidaan ansio- ja pääomatuloista maksettavat verot sekä lakisääteiset vakuutusmaksut. Mutta mikäli yrittäjällä on tietoa ja oma-aloitteisuutta, voi hän säästää merkittävästi verovähennyksillä. Tässä vinkkejä, miten ottaa verovähennyksistä ilo irti: 

Oikea rahoitusmuoto voi päästää yrityksesi pälkähästä

Oikea rahoitusmuoto voi päästää yrityksesi pälkähästä

Pk-yrityksen toiminnan rahoittaminen ei ole tänä päivänä mikään turhan helppo juttu. Pk-yritysbarometrin (2/2015) mukaan jo lähes kolmannes yritysten suunnittelemista hankkeista jäi toteutumatta tai toteutui suunnitellusta poiketen rahoituksen saatavuuteen ja ehtoihin liittyneiden vaikeuksien vuoksi.  Jopa joka viides pk-yritys raportoi vaikeuksista hoitaa maksujaan viimeksi kuluneen kolmen kuukauden aikana, mikä on ennätyskorkea luku (Pk-yritysbarometri 2/2015).

5 tapaa rakentaa parempia asiakassuhteita

5 tapaa rakentaa parempia asiakassuhteita

Suurten yritysten harrastus ajaa hintoja alas on jatkuva haaste alihankkijalle.

Parasta hintaa tavoitellessaan suuret yritykset kuitenkin myös unohtavat asiakassuhteiden vaalimisen ja menettävät siitä seuraavat hyödyt. Tämä antaa pienille yrityksille mahdollisuuden erottua suurista kilpailijoista rakentamalla yhä vahvempia suhteita asiakkaisiinsa ja tarjoamalla parempaa palvelua kuin isoveljensä.

Yrityksen siirtäminen Viroon: suunnittele hyvin, mutta älä kikkaile!

Yrityksen siirtäminen Viroon: suunnittele hyvin, mutta älä kikkaile!

Yrityksen perustaminen tai siirtäminen Viroon puhuttaa suomalaisia yrittäjiä ja syystäkin. Viron verotusta ja sääntelyä on monilta osin helppo pitää houkuttelevana. Suomessa yrityksen pyörittäminen on kaukana ilmaisesta, kun verot ja kaikki pitää maksaa, eikä sääntelystä ole puutetta. Mutta Viro-asiaan liittyy monia epäselviä seikkoja, joista yrittäjän kannattaa olla perillä. Kuulopuheilla ei vielä pitkälle pötkitä ja ilman oikeaa tietoa ja kunnollista suunnittelua vastaan voi tulla ikäviä veroyllätyksiä myös vironmaalla. 

Rahoituksen saaminen on hankaloitunut - Katso tilastot vuodelta 2015

Rahoituksen saaminen on hankaloitunut - Katso tilastot vuodelta 2015

Pienyrittäjät kokevat ulkoisen rahoituksen saamisen hankaloituneen, ilmenee kevään 2015 Pk-yritysbarometrista. Kyselyyn vastanneista yli puolet ilmoittivat, että vakuusvaatimukset ovat kiristyneet samalla kun rahan hinta on noussut. Pk-yrityksille ylivoimaisesti käytetyin ulkoisen rahoituksen lähde on pankki. 74% vastanneista yrittäjistä on hakenut rahoitusta pankista. Rahoitusyhtiöiden palveluja ilmoittaa käyttäneensä 25% yrittäjistä.

Yrittäjä, verkostoituminen kannattaa!

Yrittäjä, verkostoituminen kannattaa!

Yrittäjäjärjestöjä, vertaisverkostoja, tukiyrittäjäverkostoja. Mahdollisuuksia yrittäjän verkostoitumiseen voi olla turhankin paljon ja aika ei riitä kaikkiin rientoihin. Jokaiseen kahvitteluun ei silti tarvitse änkeä mukaan, vaan kannattaa valita itselle parhaiten sopivat jutut, että hommassa olisi jotain tolkkua. Loppupeleissä verkostoituminen on yrittäjälle kuitenkin kannattavaa puuhaa, eikä vain turhaa pönöttämistä.

Suunnittele yrityksen kasvu

Suunnittele yrityksen kasvu

Jos kasvaminen olisi helppoa, sitä tekisivät kaikki. Valitettavasti usein yritykset lähtevät liian heppoisin perustein ja valmistautumatta tavoittelemaan kasvua. Kasvu vaatii investointeja ja on riskialtista. Se ei tarkoita, että kassaan kilahtaa rahaa – se nostaa myös kustannukset ylös. Suunnittelematta saa vain ja ainoastaan näpeilleen.

Kehitys kehittyy: sähköinen laskutus

Kehitys kehittyy: sähköinen laskutus

Palkansaaja tietää, paljonko tilille kilahtaa palkkapäivänä rahaa ja pystyy suunnittelemaan tulevaa tiedon pohjalta. Lainanlyhennystä keväällä, uusi tv elokuussa, lomamatka heinäkuussa. Yrittäjän kohdalla tulojen ja menojen ennakointi ei ole näin yksioikoista. On sesonkia sekä nousu- ja laskusuhdanteita. On ajallaan laskunsa maksavia asiakkaita ja maksamatta jättäviä.