Kirjanpito, laskutus ja paperinpyörittelyn vaikeus

kirjanpito

Yrittäjän arjessa kirjanpidon hoitaminen on helppo nähdä lain vaatimana pakkopullana. Samoin laskuttaminen ja omien laskujen maksaminen voi tuntua aikaa vievältä paperien pyörittelyltä, joka on pois varsinaisen työn ja tuloksen tekemisestä.

Mitäs sitten tehdään kun kassa on tyhjä? Rahaa on tulossa, kunhan asiakkaat muistavat maksaa saataviasi. Mutta kun sitä pitäisi olla nyt. Pankki ei voi auttaa. Sanovat, että yrityksen kirjanpidossa on jotain epäselvää.

Moni yrittäjä ei tiedä, miten paljon kassan saldoon voi vaikuttaa pelkästään se, että yritys muistuttaa aktiivisesti ja tarvittaessa perii jos saatavia ei kuulu ajallaan. Jos yritys esimerkiksi saa viisi päivää ennemmin rahat tilille, niin puhutaan jo merkittävistä summista. Asioiden hoito helpottuu kummasti kun voi luottaa siihen, että saatavat on tilillä nyt eikä 15. päivä.

Ja kun myös kirjanpito on hanskassa, saa pankistakin vähemmän nihkeää palvelua jos yrityksesi sattuu tarvitsemaan rahoitusta. Esimerkiksi maksuhäiriömerkintä on punainen vaate rahoittajille. Sellaista yrittäjää ei olekaan, jolla olisi varaa keräillä maksuhäiriömerkintöjä ja muita papukaijamerkkejä.  

Olit sitten tekemisissä asiakkaan, verottajan tai pankin kanssa, asiansa kannattaa hoitaa niin, ettei sanomista tule. Byrokratialta me ei tässä maassa voida välttyä, mutta kirjanpidon ja laskutuksen hoitaminen just eikä melkein on toimeentulon kannalta ihan vaan fiksua. Hoitamattomana niistä tulee vain turhia jarruja koko liiketoiminnalle, jotka pistävät vastaan joka käänteessä. Se vasta onkin pois varsinaisen työn tekemisestä.

Kokonaan yllätyksiltä ei voi välttyä. Epävarmuuden sietäminen kuuluu yrittäjän arkeen. Mutta tuskin kukaan haluaa jatkuvasti vääntää verojen, palkkojen ja laskujen kanssa. Siinä menetettyä aikaa (ja hermoja) et takaisin saa. Yrittämiseen mahtuu vauhtia ja vaarallisia tilanteita ilmankin.